torsdag 31 januari 2013

Löften vs. Mål

Så då ligger januari bakom oss. Och som sig bör är det knô-fullt på gymmet. De flesta träningsanläggningar har nog ett uppsving i januari och februari. Detta lilla fenomen brukar i folkmun kalls för "nyårslöftena".

Dessa nyårslöften gör att det lätt blir stor belastning på pass och i gymmet, vilket man gärna suckar och stånkar åt. Kommentarer som "åh va jobbigt med alla dessa nyårslöften som lägger beslag på alla maskiner i gymmet" eller "ja, men håll ut, de är borta i mars" florerar ofta. Jag tycker att det är synd. Synd att det är så vedertaget att dessa nya löften ska vara borta i mars.

För let's face it, så är det. Jag har funderat lite på varför det är så? Varför försvinner alla dessa människor som lovat sig själva att leva ett hälsosammare liv? Min egna tolkning är att det just är ett löfte som man avlägger. Löften är inte jätte svåra att bryta. Speciellt inte om det är ett lite för stort löfte, som är svårt att uppfylla. "Jag ska gå ner 15kg på en månad" "jag ska träna varje dag" "jag ska bara äta sallad". Har du då inte varit speciellt aktiv på ett tag är det nog (tror jag) väldigt svårt att helt plötsligt börja träna varje dag. Jag är helt enkelt emot nyårslöften av denna form. Jag vill hellre se mål. Mål går alltid att uppfylla. Frågan är hur lång tid det ska ta att uppfylla dessa mål. 

Jag har ett mål som jag arbetar mot för tillfället. Jag vill ta 100kg i marklyft. Nu sitter det säkert någon som tycker att jag är spritt språngande galen, och ja det är jag kanske. Jag följer en känd träningsblogg där en kille och två tjejer skriver. Dessa tjejer "tävlade" mot varandra i vem som kunde lyfta tyngst marklyft. Jag tittade på klippen och kände någonstans långt inne i magtrakten att detta är något jag vill pröva. Sagt och gjort. I november, började jag laborera med vikter, 40kg lyftes, 50, 60... Jag tog hjälp av mina två gurus (K&L) bad om hjälp med teknik, gjorde jag rätt? Jag vill inte skada mig. Nu sitter jag här i början av februari och lyfter 85kg. Mitt mål på 100kg är alltså ganska nära. Hur lång tid det tar,det får kroppen avgöra. 

Alltså sätt upp rimliga mål istället för löften. Låt det ta den tid det tar, var det nu än må vara, och fråga. Har du en fråga, ställ den. Antingen till någon av alla grymma instruktörer eller ledare, funkisar på F&S Kungälv, eller till någon annan.  Men framför allt... Lyssna till dig själv! Spelar ingen roll om jag sitter här och skriver spaltmeter efter spaltmeter, lyssna till din kropp. Bara du vet vad du kan/vill/orkar! 


Vi ses! Camilla 

Och du... 16, 23, 23!!!!! GLÖM INTE

Vårt nya hem...

Visst är det vackert??
Snart har vi västsveriges coolaste, modernaste, snyggaste och härligaste träningsanläggning (i alla fall enligt mig). Här, i Ytterby. 
Förväntningarna är höga och jag vet att vi kommer att leva upp till dem.
Kan knappt vänta tills det är dags att slå upp portarna!  :)

onsdag 30 januari 2013

Om att socialisera och diskutera på nätet

Säga vad man vill om sociala medier, men jag tycker det är helt fantastiskt. Många ser inte vitsen med att finnas med på Facebook, Twitter, Instagram och så vidare, tycker att man borde umgås på riktigt istället, och lägga tiden på att vara social IRL*.
Jag håller inte med. Sociala medier har för mig öppnat upp massor av möjligheter. Man umgås inte mindre med de människor man har runtomkring sig, men mer även med andra som man annars inte skulle ha kommit i kontakt med.

Jag kan "umgås" med folk som finns på en helt annan plats, och det behöver inte vara i realtid. Jag kan alltså ställa en fråga eller berätta vad jag tänker på mitt i natten om jag vill. Och personen jag ställer den till kan svara när det passar. Man behöver inte vara blyg eller rädd och tänka "känner jag den här personen tillräckligt väl?"

I samband med att Anna Iwarsson var i Kungälv på Funkisdag förra året började jag följa henne på Twitter. Jag gillar hennes sätt och tycker hon är en klok tjej. Hon följde mig tillbaka.
Härom kvällen hade vi en intressant diskussion kring hälsosatsningar på arbetsplatser, chefen som förebild, om förhållningssätt och att peppa lagom. Läs gärna mer här!

I samband med diskussionen med Anna kom jag även i kontakt med den nya generaldirektören Peter Wigert. Också en kul kontakt och diskussionspartner.

När ses vi på på Twitter??
undrar   @KajsaAspJonson  @annaiwarsson   @peterwigert

Och ....
Du är väl med i vår Facebookgrupp? Klicka här!


*IRL står för In Real Life.

måndag 21 januari 2013

En ny säsong

Det känns bistert och kallt just nu, men "plötsligt händer det"; Våren är snart här och med den - en ny löparsäsong.
Det är hög tid att träna upp grundstyrkan i de muskler du behöver när du springer. Ben, rumpa, höftböjare, mage och rygg är några av de kroppsdelar som både behöver vara starka och uthålliga när du springer.

Det är dessutom viktigt att träna knipmuskulaturen. Träna upp bäckenbotten för att slippa problem, både i samband med träningen och i vardagen, läs gärna mer om detta här!

Funbeat.se finns ett kalendarium med ett stort antal lopp att välja bland i Göteborgsregionen. Ett tidsbestämt och utmanande träningsmål ger den där lilla extra gnistan av motivation som man kan behöva de där dagarna då träningen inte känns hundraprocentigt lockande och lustfylld ;)

tisdag 8 januari 2013

2013

-->

Oj, där försvann 2012 snabbt och lätt, eller ?
För min del tycker jag att det gick väldans fort men det kanske beror på att jag är sååå gammal och att åren går snabbare förbi ju äldre man blir ?
Inte sant – men, har man fullt upp och roligt på vägen så går det självfallet undan !

Nu ser vi fram emot 2013
Ett händelserikt år – åtminstonde för oss med bokstavskombinationen, F&S.
Jag tror bestämt tror att Pernilla Fuxling myntade detta I höstas .

Jag och ytterligare ett 10-tal personer var inbjudna av Jan Shütt på FLYTTmöte igår och nu drar det ihop sig vill jag säga.
Allt ska ut ifrån den gamla lokalen och in i den nya  -  på rätt plats också.
Logistiken ska slipas och vi ska se till att vi har folk som hjälper till under veckorna 7-8.

Ikväll är det möte med INVIGNINGSgruppen och då ska det slipas på den logistiken och det är en utmaning.
Hur många kommer ? Ska alla som kommer, jympa/träna ? Hur mycket dricka/tilltugg ska beställas ? Gäster ? VIP ? - Många frågor ..
Schema för våra pass är lagt och ni som önskat att få köra under invigningsdagen ska få göra det – mer info till er kommer inom kort.
Jag och Kicki har under ett par år roddat föreningens Svettisdagar och där är det lättare att sköta logistiken eftersom vi vet på ett ungefär hur många som kommer men denna gången är det ett enda stort frågetecken.
Ponera nu att ALLA vill komma och titta på vårt nybygge.  
Vi är en förening med ca 4000 medlemmar och sen finns där en skara som säkerligen bara vill komma och tittaför att se hur vi fått det. Nu tror dock inte vi att alla medlemmarna kommer men vad händer OM ? Bara logistiken att få in alla under tak utan trängsel …..scary ..
Med tanke på vädret i februari så kan det bli vad som helst - snö i drivor, slask, vårvärme – ja, inte vet jag men vi måste tänka på alla alternativen.
Vi är överens om en sak – TOSSOR till alla !




Vår förening startade upp 18 mars 1988 tror jag bestämt och den 23 mars är en ypperlig dag att fira detta med buller och bång !
Självfallet finns det i dagsläget en grupp även för detta och vi ska inom kort träffas och spåna lite. Har ni ideer om hur vi kan fira så hör av Er till antingen mig eller Kicki.




Därefter kan det vara skönt med lite vila ifrån allt firande och flyttande men vi fortsätter väl som vanligt med pass och säkerligen kommer även en del föreläsningar mm att komma igång, nu när vi äntligen har möjlighet till detta - Tjohoo !!



 

Vi kommer också under året få nya ledare, värdar, receptionister vilket vi verkligen ser fram emot och vi välkomnar dessa redan nu – vilka ni än är - Ni behövs !!




Lisbeth Jäberg
                                   

torsdag 3 januari 2013

Julen är inte slut än...

Nu skulle man ju kunna tro att julen är slut. Men den bästa julklappen har vi framför oss. Här står den största tomte jag någonsin sett och bara väntar på att vi ska göra honom sällskap i det allra största paketet!
Hurra!!!
Snart har vi det största, modernaste, coolaste, värstaste, grymmaste träningsstället. LÄNGTAR!!


Gott nytt år!
säger största grymmaste tomten, Friskis, Ytterbygg och Kajsa Asp Jonson